Как да защитим уеб сайта си от хакерски атаки?

 

Ако вече имате собствен уеб сайт, сте наясно колко време, труд и средства ви струва, за да работи добре и да печелите от него.

Но замисляли ли сте се дали сте го защитили от хакерски атаки? Ако подценявате защитата му, трябва да знаете, че колкото и перфектна да е вашата изработка на уеб сайт, по принцип съществува риск той да стане жертва на кибер атаки.

Не се заблуждавайте, че щом бизнесът ви е малък, не извършвате търговия, имате силна парола и пр., това ще ви предпази да не станете поредната хакерска жертва.

Най-добре не подценявайте сигурността на сайта си и направете всичко възможно да го предпазите.

Сред основните елементи за сигурност са следните:

 1. Защитете своя домейн

Всеки бранд дължи идентичността си най-вече на своя домейн. Когато вашият бизнес се разрастне, домейнът придобива голямо значение като дигитален актив. Всеки потребител започва да свързва даден продукт, услуга или кампания с конкретния бранд. Затова е важно да запазите домейн името си и редовно да го подновявате.

За да предпазите домейна си, следвайте следните препоръки:

– Проверете дали домейнът ви не е вече регистриран от друг човек като търговска марка. След като се уверите, че всичко е наред, веднага го регистрирайте, за да имате права над него.

– Регистрирайте и всички подобни на основното домейн имена за по-голяма защита от недоброжелатели.

– Не позволявайте на други хора достъп до акаунта за регистрация на домейн име.

– Уверете се, че хостинг компанията е надеждна, преди да регистрирате домейна си.

2.  Инсталирайте на уеб сайта/онлайн магазина си SSL сертификат

За да се отваря безпроблемно сайтът ви и да подобрите сигурността на връзката си, трябва на всяка цена да си инсталирате SSL сертификат. Той не само ще защити данните ви, но и тези на клиентите ви. Освен това от 2017г. този сертификат е задължителен за всички сайтове и онлайн магазини.

3.  Защитете информацията си чрез автоматичен BACKUP

Трябва да сте сигурни, че хостинг доставчикът ви има копия на вашия сайт. Дори вие самите можете да си направите такова копие и да го съхранявате на ваша машина, за да реагирате своевременно при евентуален пробив в системата.

4. Актуализирайте редовно плъгините и ъпдейтвайте темите

От особено значение е да подновявате често не само ядрото, но и плъгините и темите на сайта си.

Ако сайтът ви е на WordPress, хостинг доставчикът ви може да ви разработи WordPress Management функционалности. Те ще ви бъдат много полезни например за автоматично обновяване на ядрото, темата или плъгините. Така ще бъдете по-спокойни, че вашият сайт е с последната и най-добра версия.

5. Погрижете се паролата ви за достъп да бъде максимално сигурна и сложна

При съмнение, че комбинациите, за които се сещате, не са достатъчно сигурни и сложни, доверете се на Password Manager. Той ще ви генерира силна парола и ще я съхранява правилно.

Направете всичко възможно, за да не станете поредната жертва на кибер атаки. Затова поддържайте непрекъснато уеб сайта си, за да не бъдете уязвими, а отговорни към собствения си бизнес и към своите потребители.

Online Business

10 Неща, Които Ще Подобрят ВЕДНАГА Вашето Онлайн Присъствие

Не ни е нужно някакъв велик увод, за да започнем да опишем 10-те неща, който ние от eSale.bg смятаме, че могат да се направят веднага и биха донесли мигновени резултати на Вашето онлайн присъствие. Нещо, от което всеки бизнес има нужда.

1. Преорганизирайте целите си

На лист хартия (да, добре прочетохте – хартия), запишете къде искате Вашия бизнес или блог да бъде след една година. Помислете за следното, когато правите това:

Съществените елементи, като например:

 •          печалба
 •          трафик
 •          продажби
 •          абонати / последователи
 •          и т.н.

Специфичните елементи, като например:

 •          авторитет
 •          визия
 •          щастие
 •          начин на живот

Толкова често се заби в рутината на простите нещата, които правим всеки ден, че губим фокуса за основното – управлението на бизнеса и воденето му към по-горни нива. Пре-оценката на целите Ви ще даде силен тласък от енергия, помагайки Ви да преосмислите важните неща и приоритети, и дори да подобри някои от процесите, които са част от ежедневието Ви. Все пак искате да стигнете там, където сте запланували още в началото си, нали? Няма да стане, ако не се движите правилно.

2. Посетете сайта си за „пръв път“

Споменавал съм това и преди и ще го спомена отново тук, в тази статия – първите впечатления са изключително важни, особено когато става дума за онлайн присъствие. Имате точно 10 секунди и може би малко отгоре, за да се зареди сайта Ви, или иначе посетителя ще Ви напусне.

И така, какво можем да направим тук?

Ролева игра.

Престорете се, че сте обикновен потребител, които за пръв път попада на сайта. Отидете на началната си страница като си задавате следните въпроси:

 • Какво забелязвам първо?
 • Мога ли да разбера за какво точно се отнася сайта без да ходя никъде по него?
 • Виждал ли съм сайтове като този преди?
 • Лесно ли се навигира през сайта?
 • Какво липсва?

Колкото по-бързо си отговорите на горните 5 въпроса, толкова по-бързо ще можете да се заемете с подобряването на Вашия сайт. Подобренията може и да се окажат лесни – махане на някой друг досаден банер, оправяне на шрифтовете, но трябва да се свърши. След тях ще сте идея по-доволен.

Ако мислите, че някоя от промените ще отнеме по-малко от 5 минути, направете ги още сега. Ако ще ви отнеме повече от 5 минути, направете нещо като за начало, но не забравяйте да го напишете преди това в списъка със задачи, така че да можете да го видите по-късно, че е било там.

3. Проверете и коригирайте грешки при обхождането на сайта Ви

Google Webmaster Tool е идеален инструмент, с който можете да направите това. С него ще проверите как търсачката Google вижда сайта Ви и какво може да се оправи или доусъвършенства.

Ето как да процедирате тук:

Стъпка 1: Посетете инструментите на Google – Google Webmaster Tool

Стъпка 2: Ако не сте го направили вече, отворете си профил в Google (ако имате Gmail, вече сте готови), и добавете Вашия сайт там. За да го направите е нужно да използвате опцията „добавяне на нов сайт“, и или използвайте мета или HTML страница на Вашия сървър, за да приключите процеса. (Има детайлно упътване как да го направите).

Стъпка 3: След като всичко е настроено, кликнете върху опцията за потвърждаване сайта си. В дясната страна ще видите раздел, наречен „Грешки при обхождането“.  Това, което се случва е ботове на Google започват да „пълзят“ Вашия сайт, следейки за грешки,  счупени / мъртви връзки или връзки, които хората не могат да достъпят по някаква причина. Можете да кликнете върху всяка отделна грешка и да разберете къде точно се случва и как да я коригирате, за да отстраните проблема веднага.

4. Още една детайлна проверка на Вашия уеб сайт

Има и още един начин за проверка на състоянието на Вашия сайт – Website Grader. Напълно безплатно е и Ви предоставя един хубав, лесен за разбиране и детайлен доклад за Вашия уеб сайт и нещата, които можете да направите веднага, за да го подобрите.

Например, ако мета описанията на сайта Ви са прекалено дълги, услугата ще Ви подскаже как (и с колко) да ги оптимизирате. Също така проверява Вашата RSS емисия, социални медии, Вашите графични тагове, както и цял куп други неща, които трябва да са оптимизирани.

Опитайте го, безплатно е!

5. Питайте ги въпроси

Без значение какво ниво сте стигнали с Вашия онлайн бизнес, хубаво е винаги да имате въпроси и да ги задавате. Дори аз имам нон стоп и не престава да излизат нови. Това ще ви помогне да получите обратни отговори от потребителите – нещо нужно, за да видите как изглеждате през техните очи и какво според тях може да подобрите. Лесно е и не трябва да се срамувате да го правите. Така вие печелите на два фронта – потребителите (или клиентите) Ви започват да мислят, че Ви пука за тях (което си е така) и ще получите ценни съвети. А и кое е най-лошото, което може да ви сполети – да не ви отговорят? Едва ли ще тъжите много.

6. Заснемете видео

Точно така. Включете камерата, която е свързана към Вашия компютър и заснемете видео за Вас точно сега.

За какво смятате да говорите?

Нещо свързано с Вашия онлайн бизнес и какво предлагате на хората.

Направете клип не по-дълъг от 5 минути и го качете на профила си в YouTube. След като го качите, уверете се, че имате подходящи ключови думи в заглавието му и в секцията тагове, и не забравяйте да напишете адреса на сайта си в първия ред на описанието на видеото. Сега е време да го споделите в социалните мрежи. Това упражнение трябва да се случва често, за да имате сериозен напредък. Естествено, трябва да имате и какво да кажете на публиката си. Записването на видео просто за идеята е загуба на време и ресурси.

Заснемат се всякакви клипове всеки ден, но само интересните и полезни печелят популярност. Защо Вашия да не е един от тях? Важното е да приковете вниманието на тъпата. Друго предимство, криещо се при заснемането на клипа е това, че излизате от зоната си на комфорт, което реално Ви прави и по-добър във воденето на публични дебати и комуникациите.

7. Отделете 5 минути от времето си, за да благодарите на 5-ма Ваши клиента

Не е нужно да влагате специални усилия или чувства, просто за да благодарите на някои от Вашите клиенти. Не само, че точно тези 5 клиента ще запомнят жеста, но може да сте сигурни, че поне един от тях ще върне услугата под една или друга форма в бъдеще.

Както и в щастливите връзки, взаимоотношения са ключов фактор и малките, непланирани жестове са доста силна съставка в тях.

8. Тествайте постоянно

Винаги проверявайте нещата около Вашия онлайн бизнес.

Винаги.

Използването на Google Optimizer ще ви донесе резултатите, които желаете. Дори и да не продаваме нещо конкретно на сайта си, можете да проверявате често неговата конверсия, записващите се за социалните медии потребители, работещи връзки и менюта. Всичко, касаещо вашия онлайн бизнес.

Ако не знаете за Google Optimizer или как точно да го използвате, можете да прочетете повече за него тук, в Интернет.

9. Премахнете всичко, което отвлича вниманието

Нещата, които разсейват потребителите Ви определено не играят за Вас и вие го знаете.

Първото нещо, което е нужно да направим тук е да разберем кое реално разсейва потребителите Ви. След това, редно е да го премахнете. Ако не вярвате, че е то, направете си експеримент – махнете го, вижте какво се случва и после пак го включете. Разликата може само да намерите, нали?

Лично за мен е важно когато един потребител идва на даден сайт, той да дойде с първоначалната си идея и да излезе от сайта с вече намерено решение. Това, което прави и всеки бизнес ценен. Например, често съм виждал потребители търсещи промоция на телефони да влязат на такъв сайт и след прочитане тук-так да кликнат на някакъв банер, който е за някакво приложение и хоп, вече имаме класически случай на как не се прави. Бъдете фокусирани!

10. Следвайте Вашата аудитория

Независимо дали имате онлайн бизнес, продаващ някакъв продукт, или просто обикновен блог, винаги можете да се възползвате от това да си зададете въпросите към потребителите Ви.

Сериозно, ако питате, ще ви кажат какво мислят.

Питайте ти тук, питайте ги и офлайн. Няма да сбъркате. Всеки, които знае и разбира пазара води.

И последно, но не и по важност – направете всичко възможно да проучите въпроса с качествения хостинг. Компаниите в този бранш са много, но за да не рискувате, е нужно да изберете партньор, който не само да отговаря на изискванията Ви, но и да му имате доверие. Бавен или никакъв сайт носи само негативи за Вас и бизнеса Ви. Това, което мога да ви препоръчам са VPS хибридните планове на една бързо-развиваща се хостинг компания – CooliceHost.

Благодаря за Вашата подкрепа и че стигнахте до тук с четеното. Всичко написано горе е приложимо и ефикасно. Успехи!

Web design

Топ 10 Съвета за Уеб Дизайна

Следвайте тези няколко съвета, за да се сдобиете с перфектно интернет присъствие. Те са приложими дори когато поръчвате изработка на сайт.

Простото е хубаво, сложното – не.
Трупването на прекалено много елементи на всяка една страница води до объркване. Посетителите се разсейват, когато им се налага да обикалят из дадена страница (през картинки, текст и връзки), търсейки нещо конкретно. Създавайки опростена визия, Вие давате шанс на посетителите си да използват страницата Ви лесно и да намираш всичко бързо.

Read more

Как да спечелим клиенти в първата си седмица?

Много често повечето собственици на бизнес са на принципа „Изгради го, те сами ще дойдат“, и в много случаи остават доста разочаровани. Просто защото сте стартирали някакъв бизнес, това не означава задължително, че клиентите ще се избиват за Вашите продукти или услуги. Създаването на стойностен бизнес отнема време. Ние съветваме всеки един бъдещ предприемач да покаже повече търпение, докато спечели първите си няколко клиента. Read more

Защо да използваме WordPress? (Интервю)

Едни интересно интервю с експерта Банко Стоянов:

Всички въпроси относно WordPress и интернет рекламата може да зададете тук.

Линкове които се споменават във видеото: http://www.ivanstips.com

Как да инсталираме WordPress блог в 3 лесни стъпки

Вижте как можете да инсталирате WordPress блог в 3 лесни стъпки:

Ако намирате видеото за полезно, моля помогнете то да стигне до повече хора, които искат да инсталират своя WordPress блог.

Успехи

Стратегии

Нужните, съвременни елемента, от които всеки бизнес има нужда

Интернет драстично променя начина, по който информацията се споделя и има силно въздействие върху маркетинга на всеки един бизнес, искащ да успее онлайн. През последните няколко години е имало повече от една промяна. Повечето бизнеси намират публикуването на оригинално съдържание по-успешно от рекламите по другите сайтове – банери, статии и др., заради допълнителни ползи, които предлага – брандинг и увеличаване на аудиторията.

Но кои реално ще са топ методите, които ще доминират в онлайн маркетинга през 2014 година?

Read more

Корпоративна идентичност

Корпоративната идентичност определя начините, по които компанията се стреми да идентифицира или позиционира себе си или продукта си, докато имиджът е начинът, по който публиката възприема компанията или продукта й.

Съвременните компании са изправени пред различни предизвикателства, идващи от обкръжаващата ги среда. За да запазят конкурентните си предимства и за да бъдат разпознаваеми на пазара, те се нуждаят от ярки и отличителни характеристики, които да ги подпомагат в процеса на разрастване и усъвършенстване.

Read more

Какво представлява On Page SEO?

Вече сте се срещнали с нашият професионален SEO консултант и сте достатъчно убедени в необходимостта от популяризиране и по-добро позициониране на уеб сайта Ви в Интернет пространството чрез т. нар. оптимизация за търсачки или SEO. Двата основни елемента на услугата, която eSale.bg предлага са – off page / off site и on page / on site оптимизация. Проучванията през 2012 година показват, че за успешната SEO кампания най-добър е интегрираният подход, т.е. off page и on page оптимизация в синергично взаимодействие. Всеки един от двата метода има своите предимства и характерни особености.

Read more

Създаване на връзки към Вашият сайт

Изграждането на връзки (известно още като оф-сайт оптимизация) включва създаването на съответни външни линкове, които насочват към Вашия уеб сайт.

Ние работим с блогове, уеб директории, вписване на статии, уеб сайтове, прес съобщения, уеб сайтове за бизнес профили, събмит на видео и канали за разпространение, както и други ресурси за създаване на връзки, които да изградят качествени инбаунд линкове (IBL) към Вашия сайт.

Read more