Как да защитим уеб сайта си от хакерски атаки?

 

Ако вече имате собствен уеб сайт, сте наясно колко време, труд и средства ви струва, за да работи добре и да печелите от него.

Но замисляли ли сте се дали сте го защитили от хакерски атаки? Ако подценявате защитата му, трябва да знаете, че колкото и перфектна да е вашата изработка на уеб сайт, по принцип съществува риск той да стане жертва на кибер атаки.

Не се заблуждавайте, че щом бизнесът ви е малък, не извършвате търговия, имате силна парола и пр., това ще ви предпази да не станете поредната хакерска жертва.

Най-добре не подценявайте сигурността на сайта си и направете всичко възможно да го предпазите.

Сред основните елементи за сигурност са следните:

  1. Защитете своя домейн

Всеки бранд дължи идентичността си най-вече на своя домейн. Когато вашият бизнес се разрастне, домейнът придобива голямо значение като дигитален актив. Всеки потребител започва да свързва даден продукт, услуга или кампания с конкретния бранд. Затова е важно да запазите домейн името си и редовно да го подновявате.

За да предпазите домейна си, следвайте следните препоръки:

– Проверете дали домейнът ви не е вече регистриран от друг човек като търговска марка. След като се уверите, че всичко е наред, веднага го регистрирайте, за да имате права над него.

– Регистрирайте и всички подобни на основното домейн имена за по-голяма защита от недоброжелатели.

– Не позволявайте на други хора достъп до акаунта за регистрация на домейн име.

– Уверете се, че хостинг компанията е надеждна, преди да регистрирате домейна си.

2.  Инсталирайте на уеб сайта/онлайн магазина си SSL сертификат

За да се отваря безпроблемно сайтът ви и да подобрите сигурността на връзката си, трябва на всяка цена да си инсталирате SSL сертификат. Той не само ще защити данните ви, но и тези на клиентите ви. Освен това от 2017г. този сертификат е задължителен за всички сайтове и онлайн магазини.

3.  Защитете информацията си чрез автоматичен BACKUP

Трябва да сте сигурни, че хостинг доставчикът ви има копия на вашия сайт. Дори вие самите можете да си направите такова копие и да го съхранявате на ваша машина, за да реагирате своевременно при евентуален пробив в системата.

4. Актуализирайте редовно плъгините и ъпдейтвайте темите

От особено значение е да подновявате често не само ядрото, но и плъгините и темите на сайта си.

Ако сайтът ви е на WordPress, хостинг доставчикът ви може да ви разработи WordPress Management функционалности. Те ще ви бъдат много полезни например за автоматично обновяване на ядрото, темата или плъгините. Така ще бъдете по-спокойни, че вашият сайт е с последната и най-добра версия.

5. Погрижете се паролата ви за достъп да бъде максимално сигурна и сложна

При съмнение, че комбинациите, за които се сещате, не са достатъчно сигурни и сложни, доверете се на Password Manager. Той ще ви генерира силна парола и ще я съхранява правилно.

Направете всичко възможно, за да не станете поредната жертва на кибер атаки. Затова поддържайте непрекъснато уеб сайта си, за да не бъдете уязвими, а отговорни към собствения си бизнес и към своите потребители.