Web design

Топ 10 Съвета за Уеб Дизайна

Следвайте тези няколко съвета, за да се сдобиете с перфектно интернет присъствие. Те са приложими дори когато поръчвате изработка на сайт.

Простото е хубаво, сложното – не.
Трупването на прекалено много елементи на всяка една страница води до объркване. Посетителите се разсейват, когато им се налага да обикалят из дадена страница (през картинки, текст и връзки), търсейки нещо конкретно. Създавайки опростена визия, Вие давате шанс на посетителите си да използват страницата Ви лесно и да намираш всичко бързо.

Дизайнът е от първостепенна важност.
Когато се виждате с някой за пръв път,  искате да направите добро впечатление? Същото може да се отнесе и за вашия уеб сайт. Прекалено натрупания и недобре подреден дизайн е първото нещо, което забелязва потребителя.

Навигацията трябва да е лесна и удобна.
Има няколко неща, които са по-притеснителни от това да не може да намериш съдържанието, което търсиш на някой уеб сайт. Страниците трябва да са добре организирани с горна и долна навигация, за да могат потребителите да сърфират свободно из Вашия уеб сайт.

Постоянството е ключов фактор.
Посетителите не трябва да имат чувството, че са попаднали на отделен уеб сайт, отваряйки всяка една нова страница. Постоянството в дизайна на всяка една страница прави навигирането през уеб сайта много по-лесна задача.

Цветовете са от решаващо значение.
Изборът на цветове може да направи един уеб сайта приятен или неприятен. Повечето от Вас знаят колко е болезнено да се посети уеб сайт, дразнещ окото. Когато избирате цветове, уверете се, че има видим контраст между цвета на текста и бекграунда, както и няма сблъсък на цветове – лоша комбинация. Като пример могат да послужат медийните сайтове, които нямат избор, освен да заложат на бялото и черното, когато става дума за бекграунд и текст. Основната им цел е да накарат потребителя да прочете приятно съдържанието.

Запълнете добре браузъра.
Потребителите с големи монитори обичат ги използват. Не ограничавайте съдържанието на страницата в малък участък. Ако Вашите потребители използват мобилни устройства, използвайте отделни стилове шаблони за отделните платформи. Например, това което се вижда през лаптоп не е нужно да се вижда през телефон с дисплей от 4 инча. За целта има мобилни версии, риспонсив дизайн

Правете дизайн за всички браузъри.
Браузърите се предполага да визуализират уеб сайтовете по един и същ начин. но се случва и да не го правят. За това, уверете се, че сте проверили Вашият уеб сайт през различни браузъри, за да сте сигурни, че всичко излиза правилно. По-добре е да хванете проблема навреме, отколкото да разбере за него от някое потребителско оплакване.

Проверете на всяка цена уеб сайта си за грешки.
Както би казал всеки, занимаващ се с програмиране, дори и най-великото творение може да бъде провалено дори и от малки грешки в уеб сайта. Собствениците на уеб сайтовете и/или техните администратори трябва постоянно да следят за повредени връзки, незареждащи се картинки, счупени рамки, дизайн и др. Не допускайте грешката да пуснете Вашия уеб сайт преди да сте сигурни, че всичко е наред.

Напишете Ваш собствен код.
Дали е HTML или PHP, нищо не може да се мери със собственоръчно написан код от нулата. Когато пренаписвате чужд код, уверете се, че всичко, което правите няма да даде негативно отражение на други части от сайта. Когато правите страниците си със собствен код, тогава имате свободата да правите каквото си искате. Не сте ограничени от вече написаният.

Не забравяйте съдържанието.
Дори и уеб сайта Ви да е красив и иновативен, той нищо не струва без съдържание. Седи празен без него. Добрият уеб сайт има и двете – красив дизайн и качествено съдържание. Уверете се, че всяка една Ваша страница има уникално и добре написано съдържание, което има някаква стойност за потребителите Ви.